filme, \ˈmyü-zik\

mosule, ce ai in sac?

– doua bile si un ac.

– daca-ti zic o poezie, mi le bagi in vena mie?

am auzit asta acum vreo 4-5 ani in fire club, dar nu mai stiu de la cine, are tata necunoscut, e vorba nedusa la biserica, vorba orfelina, de folclor urban, dar imi place si acum, se potriveste cu sarbatorile.

bro, cum era aia cu piatra la rinichi? te pisi atita nisip ca se joaca copiii la pula ta, fac castelase. creste cum curge, ca clepsidra.

hai sa va mai pun doua poze din’made in rromania’, desi mi s-a luat de el ca de mere padurete.

am mai vazut urmatoarele filme: ‘samson and delilah’ – aborigenul vopsit blond in cap se drogheaza cu aurolac, se tace mult in film, dar plin de inteles, se intimpla lucruri violente, apoi triste, o cultura – cea aborigena – a ramas fara dinti in gura, dar marele om alb ii da in continuare sa suga. vechiul testament se impleteste in citeva suvite firave intr-o claie salbatica, dar fara a-i stricafreza. un film despre culture pot,  inteles ca un  tomberon de  pe  marginea drumului. catre civilizatie f bun, trailer aici: http://www.youtube.com/watch?v=N69RgtW6S8o

‘wanted’ cu angelina jolie, urban fantasy prost, in care oamenii trag cu glontul cu efect, dar as fi magar sa nu recunosc ca are niste scenete de actiune-super-actiune f bine facute. altfel, de ce ma mai uitam. fratii oculte si mesaje incifrate in tesaturi, morgan freman vorbind mistic intr-o pasareasca in care doar sammy jackson l-ar mai intelege. vazind cite lucruri puteau face cu glontul acesti vajnici membri ai fratiei asasinilor, mi-am amintit de demnul indemn de odinioara, din vremurile casetelor vivo: ‘da-i, ba, muie cu glontu’. plus ca regizorul a bagat f multe scene singeroase si violente, care par sa fi fentat MPAA-ul, din moment ce au scapat neatinse in film, probabil sub justificare ca asa sint riturile initiatice, singeroase si dureroase.

‘de noorderlingen’ am avut noroc cu filmul asta; l-am luat, l-am sters far sa-i dau o sansa, l-am luat din nou si m-am uitat. ceva de teatru in el – personajele (Vinatorul, Postasul, Macelarul,  emblematice pentru un orasel mic si intepenit in gindire, in olanda anilor ’60, rasista si refulata sexual, indobitocita de religie si tot asa) si padurea, care mi se parea usor butaforie, copacii aia prea drepti, primele rinduri plantate  cu rigla si de restul crome sau panorame cum au avut aia din ‘children of men’ (dar, pe de alta parte, s-au folosit mult de adincimea de cimp pentru niste mizanscene bune cu biciclete si motorciclete, cite paranteze am folosit, am pierdut gindul). in rest, fffff cinematografic, niste rezolvari ingenioase, vizuale, si ffff mult umor negru vituperant. e un film foarte de acolo, de la ei, din nord, merge bine in compania unor domni selecti precum roy andersson sau aki kaurismaki.

si, in fine, ‘ghosts’ al lui nick broomfield, cred, dar poate ma insel, al doilea film de fictiune facut de documentarist dupa un caz real (primul, desi nu stau sa verific daca si cronologic, e  battle for hadditha): traficul cu persoane si moartea a aproximativ douazeci de ilegali chinezi, inecati pe o plaja, la reflux. are un inceput f spectaculos vizual, nori f josi, pe plaja, acolo unde apa se ingemaneaza cu cerul – hai ca asta a fost direct de la calistrat hogas – si o dubita care alearga in nisip. jucat de neprofesionisti, cu script improvizat, cu un chinez cu ochi ciudati si alti chinezi cu ochi normali, despre vicisitudinile vietii imigrantilor/ emigrantilor, scriu asa, ca sa mor daca mai stiu cum se scrie, unii sint aia care se duc, altii sint aia care vin, si aia politici care mai sint/ in landan, regatul unit.

blockhead – music scene si air – love 2 m-au lasat mai rece ca vremea de afara.

Advertisements
Standard

3 thoughts on “mosule, ce ai in sac?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s