filme, iconoplastic

El aura

El aura

Tin minte ca a fost prezentat intr-un an la festivalul de filme din CJ, in competitia oficiala. Nu l-am vazut atunci, habar n-am de ce. Cred, de altfel, ca nici juriul nu s-a uitat cu atentie, altfel nu imi explic de ce nu a primit nici un premiu. Sau, ma rog, astea sint gusturile festivalurilor romanesti, poti sa te caci in ele? Eu zic ca da, da’ asta e cu totul alta disputie.

‘El aura’ e un neo noir-cum-heist movie care, cu putin mai multa rabdare, s-ar fi cocotat in liga unde conduce Michael Mann: originalitate, stil, tinuta vizuala la patru ace, personaje memorabile (din care, unele, cu conduita morala la subsol, c-asa e dat in cartile genului) imagine de luxe, atmosfera, bang bang, etc. Acum, fiind un film latino-american (argentinian, mai exact), nu e atit de realist ca, sa zicem, Miami Vice, dar se apropie mai mult de Collateral (mai tineti minte poiemu’ ala nocturn-urban in hi-def) ca stare. Aluneca in poezie, putina mistica a epilepsiei, apoi vinatoarea ca ritual de trecere masculin, animale totem, jaful si crima perfecta si tot asea.

Un moment m-a deranjat derapajul narativ: acela cind personajul principal vede intii cu ochii mintii, apoi la modul propriu, o confruntare cu arme intre politisti si raufacatori. Si m-a deranjat pentru ca, in rest, filmul e scris foarte inchegat, cu zvircoliri si noduri in siretul narativ, mai ales catre final. Are singe, are impuscaturi, are infractori, paduri pline da mister (s-a strigat Insomnia si n-am auzit eu ecoul?) si cazinouri (cam ca Intacto, asa), are soti abuzivi si meserii ingrate, ca cea de taxidermist, apucaturi rele si dialoguri bune. Un film cum n-or sa poata face taranii din Romania nici d-acu’ in 365 de ani, un neo noir, adica.

In alte posturi, vor urma, in ordinea spatiului de pe hard: un film islandez cu crime, unul scotian cu pescari, unul englezesc cu trafic de carne vie (nup, nu Sex Traffic) si, in cele din urma, un film mare cit un DVD, un documentar despre Lisa Gerrard pe care il cautam de circa juma’ de veac.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s